Results 1 to 3 of 3

Thread: 701

  1. #1


    I have a Master Craft Wetjet which has the 1995 Yamaha 701 engine and electronics.
    Last time it ran, first run of season, it started normally but after leaving the dock it began some sputtering so I returned to dock area and proceded to circle and rev it and it seemed to straighten out. I left the dock area again and it was running fine and seemed normal. After about 5 minutes, I ran over a large dead fish which was sucked into the pump. The engine was still running but I wanted to make sure the pump was clear, so I hit the kill switch and checked the grate. All was clear so I remounted and hit the starter but the engine would not fire up. The starter would spin the engine normally and the battery was very well charged but the engine would not fire. I tried starting it on and off for about an hour before I was able to get a tow back to the dock. Upon returning home I tried to start it again with no luck.
    I have checked the kill switch and it is working properly. I even disconnected it and still no spark. I don't know much about the electronics of a jetski, but I do have a fair amount of mechanical knowledge and have a volt/omh meter for testing if I knew what and where to test.
    This is very puzzling to me since it was running till I shut it down and then it would not restart.
    Can anyone give me some direction on where and what to check/test to find the faulty component?
    Also, how can I test the coil besides checking resistance?

  2. #2
    Old Ski Insanity w/rpm500's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Crystal River Fl
    i'd buy an sj service manuel or one from master craft ..
    try here ,those guys are more into the 701 motors than those here at GHPF as they are primarily in super jets...
    Last edited by w/rpm500; 05-17-2008 at 12:53 PM.

  3. #3
    Sorry for the late follow up but better late than never.
    This problem turned out to be the voltage regulator in the electrical box. I did have a simular problem on another identical ski and it was the cdi on that one.
    Electrical troubleshooting on these things is a b-atch.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. What pipe is best for a Waveblaster 62t 701?
    By 130fe in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 13
    Last Post: 03-06-2008, 01:51 PM
  2. 701 raider question
    By one freaky 1300 in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 5
    Last Post: 05-24-2007, 01:41 PM
  3. 701 waveraider
    By one freaky 1300 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 2
    Last Post: 05-22-2007, 11:57 PM
  4. Need help 701 twin carb.
    By Myself in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 05-08-2007, 04:27 PM
  5. Yamaha 650 and 701 motors
    By KirkF350 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 08-01-2006, 03:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts