Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1

    05 Rxt oil sensor goes off at 4,000rpm.

    I recently replaced all 3 oil sensors and pump. Ski idles fine on the water but at 4,000 rpm the ski bogs and oil sensor goes off. I rebuilt the engine since my sc decided to go out on me. What can be causing the problem?


    05 RXT
    Riva air intake
    solas 14/19
    Riva intake grate
    Riva SC impelor
    R&D Sc washers.
    R&D pump wedge
    Last edited by ADAM12; 06-03-2008 at 12:26 AM.


  2. #2
    SplishSplash's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Belle River Ont Canada
    Posts
    1,181
    +1
    98
    You need to check your oil pressure. Install a guage on the fitting at the rear of the head (1/4 npt fitting).
    You replaced your oil pump but did you replace the pressure relief valve.

    First thing is to be sure your oil pressure is ok.

    Cold it should be ~80 psi at idle and any rpm
    Warmed up, ~20-25 psi at idle and around 40 psi over 3000 rpm.

  3. #3
    Mod less, ride more! troyheb's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Nederland, Texas
    Posts
    8,725
    +1
    1,267
    My 06 RXT doing same thing. Dealer replaced motor over the winter due to supercharger failure. Got it back, right at 3500rpm oil light, code 1520, limp mode. They replaced a sensor last week, still doing it. Ski is at the dealer now, will let you know if they ever figure it out.

  4. #4
    Ski is at the dealer now, will let you know if they ever figure it out.
    [/QUOTE]

    thanks guys.
    Out of town right now so I will get on it once I get back. Let me know what the dealer found out.
    Last edited by ADAM12; 06-04-2008 at 09:35 PM.

  5. #5
    Banned User
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    287
    Quote Originally Posted by troyheb View Post
    My 06 RXT doing same thing. Dealer replaced motor over the winter due to supercharger failure. Got it back, right at 3500rpm oil light, code 1520, limp mode. They replaced a sensor last week, still doing it. Ski is at the dealer now, will let you know if they ever figure it out.

    oil pressure switch is the problem i changed mine no more limp mode

  6. #6
    Quote Originally Posted by SplishSplash View Post
    You replaced your oil pump but did you replace the pressure relief valve.

    .
    yes, pressure relief valve and oil pressure switch where replace. I can't wait to get home to start working on it.

  7. #7
    bigdeez's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    jax
    Posts
    218
    did they replace both pumps? make sure your oil levels are correct.

  8. #8

    Smile

    Quote Originally Posted by troyheb View Post
    My 06 RXT doing same thing. Dealer replaced motor over the winter due to supercharger failure. Got it back, right at 3500rpm oil light, code 1520, limp mode. They replaced a sensor last week, still doing it. Ski is at the dealer now, will let you know if they ever figure it out.

    Any word from the dealer. Just got back.

  9. #9
    Mod less, ride more! troyheb's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Nederland, Texas
    Posts
    8,725
    +1
    1,267
    Talked to them 06/18, they said they talked to Seadoo and they thought it was a wiring problem. Called today 06/23, they still dont have a clue. It looks like I may have to get Seadoo involved again (not that It got me anywhere last time).

  10. #10
    What up guys,
    Here is the dealer story now. They are telling me that the valve seat sleeve on the oil pump could be damaged do to over thightening. They said they are 95% sure that is the problem since one of the mechanics had the same issue on another ski. Let me also mention they replaced all the sensors over again just in case. I also asked what the oil pressure reading was and they did not check it. This does not sound right to me! If my oil pressure was ok would it be giving me this problem? They did not rebuild the engine originally. So they said they need to pull the engine out to get to the oil pump. What should I do?
    parts
    SD SDP valve seat sleeve $20.25
    SD SDP valve-piston $16.25
    labor $500.00


    05 RXT
    R&D air intake
    solas 14/19
    Riva intake grate
    Riva SC impelor
    R&D Sc washers.
    R&D pump wedge
    out of wrrnty
    Last edited by ADAM12; 07-07-2008 at 11:34 PM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 05 rxt oil capacity?
    By Greggpru in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 06-18-2016, 06:29 AM
  2. 05 RXT oil light came on for a second
    By race24x in forum 4-Tec Performance
    Replies: 5
    Last Post: 06-21-2011, 10:24 PM
  3. 05 RXT oil leak
    By wavehummer in forum 4-Tec Performance
    Replies: 5
    Last Post: 06-01-2009, 05:39 PM
  4. '05 RXT-fuel sensor/error code
    By Emtp3494 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 0
    Last Post: 05-22-2008, 11:16 PM
  5. 05 GPR Oil Sensor
    By mavrick816 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 2
    Last Post: 03-04-2008, 03:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •