Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1

    Polaris virage 2001

    Ok you guys that own Polaris virages may already know where this is heading.

    I bought this boat back in 2001. worked great for about a year. then the problems started to role in. I had it under warranty, so I just kept sending it back... untill polaris stoped making boats. Polaris isn't much help either. Every time we talk to them they are kinda rude like (this was a bad design but maybe if were

    so the problem.

    It runs for about 45 minutes to an hour and then dies. I'm not sure how to fix that.I'm positive its electrical.

    I've been reading around. In fact i've been reading so much my brain is completly confused now.


    Do i need a new box?
    Is there a newer box?
    Stator? where would i buy a cheap one?
    Is something Heating up thats not suppose to due to a bad design?

    Should i pull out a sodering gun and start going mad? (not really im trying to fix this here)

    this may not be enough information for you guys so please if you could be like microsoft and ask me general questions about the problem im pretty sure i could answer.
    Last edited by keaft; 06-12-2008 at 12:57 PM. Reason: spelling error


  2. #2
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,599
    +1
    1,276
    Which exact model Virage do you have;
    Fuel injected or carbs?
    Two or three cylinder?

    Which model year (last two digits of the HIN number)?

    Have you put a meter on the battery, and monitored the voltage when it is running?
    Should be about 14 volts when running, and should jump to 14 volts right after it starts.

    Engine RPM should not have a big effect on the voltage.

  3. #3
    polaris (virage is all it says) 2001
    2 cylinder
    HIN: 01
    carb im pretty sure

    "Have you put a meter on the battery, and monitored the voltage when it is running?
    Should be about 14 volts when running, and should jump to 14 volts right after it starts."

    ~yes and yes

    also whats this i hear about the start/stop button. This was one of my thoughts and i wanted to bypass it but i am unsure how to.
    Last edited by keaft; 06-07-2008 at 02:14 PM. Reason: editing

  4. #4
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,599
    +1
    1,276
    Quote Originally Posted by keaft View Post
    Polaris (Virage is all it says) 2001
    2 cylinder
    HIN: 01
    carb I'm pretty sure
    Carb'ed models have the spark plugs right in the center top of each cylinder.
    Fuel injected Polaris Ficht engines have the injectors right in the middle of the cylinder heads, and the spark plugs angled in from the side.
    Since there were no injected twins before 2002, yours would be carburetor.

    "Have you put a meter on the battery, and monitored the voltage when it is running?
    Should be about 14 volts when running, and should jump to 14 volts right after it starts."

    ~yes and yes
    So then your charging system is putting out the correct voltage to charge the battery.

    also whats this i hear about the start/stop button.
    What did you hear?
    This was one of my thoughts and i wanted to bypass it but i am unsure how to.
    Bypass what?
    What exactly is the problem/symptoms your are trying to solve?

    How old is the battery?
    Has the battery ever been allowed to drain completely, or almost completely, flat?

  5. #5
    ok it is carberated.

    I heard that the start\stop button can have a problem deciding whether to be on or off if it gets too hot.

    I was thinking of bypassing it and just making it a start button so that it wouldn't have to decide.

    After 30 minutes to an hour it just quits for no reason.

    I just bought this battery new.

  6. #6

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    topeka,ks
    Posts
    3,332
    there was an update twin kit rolling around in the classifieds

  7. #7

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Beaver Falls, PA
    Posts
    281
    "After 30 minutes to an hour it just quits for no reason"

    This issue has nothing to do with the start/stop module.

    Time to bring a meter to the lake and do some stator tests......But first i would try a timing light and when it dies clip the light on and see if it flashes. No flash....time to test the igntion system.

  8. #8

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Beaver Falls, PA
    Posts
    281
    K447 you sure are a chatter bug here.....I thought Craft was a mad babbler but you win the prize. You must be boosting to be a Mod.

  9. #9
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,599
    +1
    1,276
    Quote Originally Posted by keaft View Post
    ...then the problems started to role in. I had it under warranty, so I just kept sending it back... .
    ..It runs for about 45 minutes to an hour and then dies.
    I found that it wasn't charging the battery correctly. I'm not sure how to fix that.I'm positive its electrical.

    ...Is there a newer box?
    Stator? where would i buy a cheap one?

    Is something Heating up that's not supposed to due to a bad design?...
    Quote Originally Posted by keaft View Post
    it is carbureted.

    I heard that the start\stop button can have a problem deciding whether to be on or off if it gets too hot.

    ...After 30 minutes to an hour it just quits for no reason.

    I just bought this battery new.
    The update kit may apply to your situation. Others who know more may chime in.

    Since you have 14.x volts when running, and the battery is new, what makes you think it is not charging properly?

  10. #10
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,599
    +1
    1,276
    Quote Originally Posted by 4stroker View Post
    K447...I thought Craft was a mad babbler but you win the prize.
    You must be boosting to be a Mod.
    Nope, not looking for Mod status
    I don't think I am in the same league as Al; 10,000+ posts, and WAY more knowledge, experience, and connections.

    Some days I have some time to try to help, some times I don't.
    Hopefully I am making positive contributions when I post.

    I received a lot of help here when I was getting started with this stuff, and I am still learning!

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Polaris Virage 2001 Sticking at high revs.
    By pogle63 in forum Polaris Tech Tips and Info
    Replies: 3
    Last Post: 07-20-2015, 07:07 AM
  2. Polaris virage 2001 1200cc Ficht
    By Gtfotroll in forum Polaris Tech Tips and Info
    Replies: 32
    Last Post: 07-06-2015, 09:20 PM
  3. Polaris Virage 2001 Piston Kit
    By Ferdinand in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 8
    Last Post: 05-06-2009, 07:09 PM
  4. 2001 polaris virage
    By jeeprunnr in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 11-24-2006, 01:16 AM
  5. Needed: service manual 2001 polaris Virage
    By jeeprunnr in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 7
    Last Post: 11-13-2006, 11:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •