Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Tampa
    Posts
    115

    Prop Spin/Cavitation Issues Resolved.

    It seems as if have been falsely blaming my cavitation issues on the intake grates. I experienced the problems with all three grate combinations, but just didint realize it because sometimes it would take while for the problem to surface. But it did with all three.

    I checked wear ring and prop.. No problems. After pulling my pump several times, I decided to temporailly patch the 3/8" pump shoe holes. I ran all weekend with no issues at all. The previous prop spin was so bad that couldnt go for any holeshots for fear of damaging the pump. Didnt see any difference at all in top speed after patching.

    Does this make sense to anyone? I did notice that one hole was slightly wollowed (bigger) than the other.


  2. #2

    Join Date
    May 2008
    Location
    South Eastern Michigan
    Posts
    198
    DAMN these things... cut grate with 3/8 holes is the way to go!!! Please some of you others that have the holes drilled tell us that this isn't the case. How about all of those that initally cut the stock grate wings and drilled the holes.. did you notice this?

    -=Mike

  3. #3
    i make, break, and fix things 08255's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    NOVA - Pohick Bay/Lake Anna
    Posts
    285
    so the problem was the 3/8 relief holes?

  4. #4
    Banned User
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ft.Lauderdale
    Posts
    3,237
    Quote Originally Posted by ba6636 View Post
    It seems as if have been falsely blaming my cavitation issues on the intake grates. I experienced the problems with all three grate combinations, but just didint realize it because sometimes it would take while for the problem to surface. But it did with all three.

    I checked wear ring and prop.. No problems. After pulling my pump several times, I decided to temporailly patch the 3/8" pump shoe holes. I ran all weekend with no issues at all. The previous prop spin was so bad that couldnt go for any holeshots for fear of damaging the pump. Didnt see any difference at all in top speed after patching.

    Does this make sense to anyone? I did notice that one hole was slightly wollowed (bigger) than the other.
    Not alot of sense The holes should stay under water, therefor not allowing air into the pump I'm not versed enough to understand why that mod would cause that problem. You sure you drilled in the right place?

  5. #5

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Tampa
    Posts
    115
    Its a stumper!!

  6. #6
    beachbum0286's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Brigantine NJ
    Posts
    944
    +1
    1
    I have no problem doing a holeshot with the holes, little to no spin.

  7. #7

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    rome ga
    Posts
    938
    +1
    20
    You need to reseal your pumpshoe to the rideplate. You are sucking air back thru the holes from the rideplate seal.

    Take off the intake grate and blow air where the grate mounts water will come out where you are leaking. My guess the rubber between the rideplate and the rideshoe. Also notice where the rideshoe mounts to the hull. The sealant is probably missing at the very front of the pump shoe.

  8. #8

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Tampa
    Posts
    115
    Thanks RXPSTAN,

    I did notice a small length of black sealant missing around the pumpshoe (Approx. 2") but its been there since a bought the ski in March.

    I will try your suggestions (without sealing the drilled holes) this weekend and post results.

    I definately dont want people, with the same symptoms, filling their pressure relief holes based on this post!

  9. #9

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Tampa
    Posts
    115
    rxpstan.. You The Man!

    Followed your advise concerning pump show air leaks. No more cavitation, AND, picked up a solid .8 mph to boot. Now averaging 74.3 mph (with stock venturi) in summer heat.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Stock vx cavitation and prop spin. Whats the deal?
    By TAC in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 07-20-2013, 04:29 PM
  2. prop spins out of the hole,help!
    By jamiej in forum 4-Tec Performance
    Replies: 15
    Last Post: 11-24-2008, 09:54 AM
  3. Cavitation issues..Ultra 150
    By BrandonB in forum Kawasaki Open Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 06-09-2007, 05:37 PM
  4. Blow by issue resolved!!
    By Red Devil in forum 4-Tec Performance
    Replies: 14
    Last Post: 10-28-2006, 11:49 AM
  5. Cavitation issue: worried
    By BDNJ in forum 4-Tec Performance
    Replies: 62
    Last Post: 09-13-2005, 08:21 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •