Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 52
  1. #1
    GOGGLES PIZANO MADDRAMA's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Philadelphia
    Posts
    24

    Stage 3 / Rude Holeshot issues

    Hello everyone This is pretty much my first post. I usually just consume info on here and learn. I am having a problem that hopefully maybe someone could help me with. I have a RXP Stage 3 with a Rude. On flat water I am making @14lbs of boost at Gps'd at 82.3 mph. @ 8500 The problem is my holeshot. I have an X-model as well and when we race I have to play catch up. When I hit it outta the hole I hit the limiter immediately and it breaks up and obviously am loosing power. I am using a 15/20R 4 blade, (reason for the 4 Blade is that I was looking for more top end.) along with a 80mm nozzle ring. I been going through different impeller/ring combos and Jerry has had it with me and my text messages . If anyone has a some suggestions I would greatly appreciate it. Thank you.

    Anthony.


  2. #2
    shhr's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Springfield,TN
    Posts
    2,546
    +1
    311
    new wear ring if not metal and I would get a 15/22 prop

    if your 15/20 is stock you are spining the prop out of the hole

  3. #3
    GOGGLES PIZANO MADDRAMA's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Philadelphia
    Posts
    24
    I have had Jerry pitch a few, not even sure anymore what I have tried already. I do have a metal wear ring as well. I will try the 15/22, 80mm ring ok? Thanks

  4. #4
    DaveC's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Central Oklahoma
    Posts
    2,362
    +1
    41
    I have a similar setup but do not have the holeshot issues. You may ask Jerry before you purchase the 15/22 impeller, your current pitch is more than likely close to those specs now for the setup you have.
    I also run the 80mm ring for best speed, for some reason when I install the 79mm it kills my speed.

  5. #5
    GOGGLES PIZANO MADDRAMA's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Philadelphia
    Posts
    24
    what prop are you using? 15/20? any pitch? Thanks

  6. #6
    DaveC's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Central Oklahoma
    Posts
    2,362
    +1
    41
    Yes, I am using the 15/20 +. I plan on measuring it and my new 15/22 the next time I have the pump out. I think that they will measure about the same.
    Last edited by DaveC; 07-09-2008 at 01:13 PM.

  7. #7
    GOGGLES PIZANO MADDRAMA's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Philadelphia
    Posts
    24
    ehhhh I might as well buy a 15/22r and see what happens. Thanks again.

  8. #8
    mrbtd's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Lindenhurst, Illinois, United States
    Posts
    4,309
    +1
    2
    Wouldnt your holeshot be improved with a larger nozzle ? I.E. an 82 then bring RPM's back down ?

  9. #9
    Ride Hard! aha's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Covina, Ca
    Posts
    2,009
    +1
    11
    Hey there... I have the same problem... I went as far as replacing my pump shoe, rebuilding my pump, making it a triple bearing, replace my carbon ring, replace my ss floating seal, replace the billow, throwing a 15/22 on it, and re-sealing my ride plate. In the end the RUDE is just that powerful. I went as far as to video my RPM gauge for Jerry. I did like 5 diffrent starts and no matter what I will be on the limiter 3 times before my pump finally stops cavitating.

    From what I am told by Jerry and Nils is that from an idle the RUDE just makes so much power that the pump cannot be loaded enough to not let the RUDE spin the prop. If you not at a dead idle you will notice the thing does not cavitate... just get moving about 10-15 mph you will notice it will just pull really hard... thats becasue its already getting water through the pump and is loaded.

    Believe me... it bothered me so bad for so long... I spent well over $1500 bucks trying to resolve the issue but I guess there is no way to fix it. My mods are in my sig so you can see what I am running. Its basically a Stage 3 + a Rude.

    Hope this info helps ya and maybe others will chime in with a way to resolve the issue, but I dont think its fixable. Jerry himself told me he had the same problem when he ran the RUDE... 1 way to fix it is to go Turbo

  10. #10
    speedskixp's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    venice fl.
    Posts
    8,117
    +1
    120
    Try feathering the throttle. Also put the 83mm nozzle in if you want holeshot that 81 is killing you. If you are all over the limiter with the 83 then get a 15/22 or repitch your 15/20. Also keep in mind that the 3 blade props are much better for holesot/hookup.

Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 09 fx sho stage 1 riva kit issues
    By kur1j in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 08-04-2014, 11:39 PM
  2. FS F/S 2004 Yellow RXP Stage 3 Rude 2
    By DIGGS in forum Sea Doo 4Tec Skis
    Replies: 58
    Last Post: 10-24-2010, 10:08 PM
  3. FS 2007 Stage 3 Rude 3 for sale
    By 303RXP in forum Sea Doo 4Tec Skis
    Replies: 20
    Last Post: 09-27-2010, 11:47 AM
  4. FS: 2005 rxp stage 3 + rude ect!! 10.7hrs
    By seadoo02xp in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 2
    Last Post: 08-30-2008, 09:56 AM
  5. stage 2 01 GP1200R issue
    By ou812 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 9
    Last Post: 07-29-2006, 11:32 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •