Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    gpr_redneck's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Central NY
    Posts
    411

    Engine Goes BOOOOM

    Allright guys so i had a pretty ****ty weekend. I was out riding saturday in some real heavy boat waves and just plain ruff out. Ski was running good (7050-7070rpms in slight chop2-3")then all of a sudden it died on me kinda felt like i was out of fuel. so once i stopped i tried to start her up again and she cranked over and started(thank god) turned around to head back to the beach where my gf's boat was and the ski died again same feeling, made me alittle nervous, tried to start and it sounded like the battery was dead, tried again and she started up, but was running real rough. I was at the bouy line and just limped her at idle till it was shallow enough for me to walk it to the ramp. Got back home and took the head off and this is what i found... front cyl. and head in the first 2 pics, then middle and rear cyl/head. The power valve broke and hit the piston which took a nice chunk out of it and dinged up the head alittle(see pic) i dont know where the peice of the piston is but im hoping its not in the crank case anywhere. Could i get away with just getting a new cyl and piston and having the head fixed and rejetting or is it worse?
    Attached Images Attached Images          
    Last edited by gpr_redneck; 07-15-2008 at 07:04 PM.


  2. #2
    WATER WOODY's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Minden, Nevada, United States
    Posts
    10,664
    +1
    11
    Whats mods do you have?
    How many hours on motor?
    jetting specs?
    Looks real dry(lean)
    Waveeater clip/couplers?
    Last edited by WATER WOODY; 07-15-2008 at 07:34 PM.

  3. #3
    Never say never KirkF350's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Midlothian, Texas
    Posts
    4,433
    +1
    3
    EFI? Someone's been on the sheep too long. That's a 1200.

  4. #4
    WATER WOODY's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Minden, Nevada, United States
    Posts
    10,664
    +1
    11
    Quote Originally Posted by KirkF350 View Post
    EFI? Someone's been on the sheep too long. That's a 1200.
    OMG......... i was looking at his Avatar and i thought it was 04' graphics.I need my eyes checked.Oh,and the black jugs should have been a hint.

  5. #5
    Never say never KirkF350's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Midlothian, Texas
    Posts
    4,433
    +1
    3
    Quote Originally Posted by WATER WOODY View Post
    OMG......... i was looking at his Avatar and i thought it was 04' graphics.I need my eyes checked.Oh,and the black jugs should have been a hint.

    That's from all those 80+ runs with no glasses to protect the eyes.

  6. #6
    Moderator beerdart's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    CT
    Posts
    25,930
    +1
    1,407
    He will fine his glasses and cell phone when the water drops..

  7. #7
    WATER WOODY's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Minden, Nevada, United States
    Posts
    10,664
    +1
    11
    BWaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawawawawaaaaaaaa.....
    Wonder if my hand (quiet time) has anything to do with it.

  8. #8
    gpr_redneck's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Central NY
    Posts
    411
    Hey guys, sry i didnt add more detail the gf is over so gotta spend time with.

    Its an 01 1200R
    has 130+hrs on it, put new pv in middle cyl last year and new rings in all 3
    -No wave eater clips
    -stock jetting so it is proly lean
    -only mods are d-plate and chip, 13/19 prop, R&D intake and ride plate, pump tunnel reinforcement.

    Is the head ok? there is 2 pretty nice gashes in it, if its ok i wanna raise comp.

  9. #9
    130 hours and lots of metal flyin around, do yourself a favor and put a new crank in her. I tried to go cheap once in the same situation and 20 hrs' later it was boom-the crank let loose.

  10. #10
    YudLuz2's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Flowood MS
    Posts
    1,648
    +1
    111
    Looks like your motor leaned out. But I can't supersize the pics
    for detail info. It looks like your power valve is still in place, which
    means you deto your motor by running too lean, then your piston broke
    apart on the exhaust side, finally letting your rings catch your
    power valve breaking things apart. Your piston is very dry and would
    have caused different results than what you are saying. 90% of the
    time people make the wrong decision on why there motor failed. It
    will always tell you that you were wrong when the same failure
    occurs again. Ben

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 07-04-2015, 12:04 PM
  2. Progress on my winter project. Engine goes in tomorrow.
    By Nevada 702 H2O in forum Kawasaki PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 1
    Last Post: 01-24-2014, 01:14 PM
  3. Ever drop something in a RXP/RXT engine compartment?
    By Pee2xUSee in forum 4-Tec Performance
    Replies: 31
    Last Post: 09-14-2008, 12:16 AM
  4. Debri in pump, engine revs, ski vibrates and goes nowhere
    By tcbrown in forum 4-Tec Performance
    Replies: 13
    Last Post: 05-02-2008, 09:52 AM
  5. How-To: Removing the engine cowling.
    By MikeTrin in forum Sea Doo How To & FAQs
    Replies: 8
    Last Post: 06-23-2005, 10:28 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •