Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: Still Rpm Loss

  1. #1

    Still Rpm Loss

    I took some advice from you guy's about my rpm loss and i put a brand new impeller and wear ring in and i still am only getting 7400 rpm out of it and thats with a frsh oil change and the s/c is still stiff not free spin i mean,, H.E.L.P. please


  2. #2
    Focker Foggy's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Olathe KS
    Posts
    672
    Hook us up with more info.. year, model, mods, prop, before and after rpms and mph, air temp, water temp, etc.
    If 185 hp 7400 is very acceptable in summer heat as long as gps speed is ok. If 215 hp 7400 sucks. Give us more info!!!!

  3. #3

    rpm loss still

    Well i'll begin with water temp was 80 degree's ,no mod's brand new prop and wear ring OEMfresh oil synthetic04 RXP 215 hp i hope this helps foggy cause i'm stuck to why i'm not getting more out of it i had it on the computer and of total drive time i had 7400 rpm at 2% of drive time when i goose it all the time there were no faults showing on the computer

  4. #4
    King_Of_Fun's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Catawba Island, Ohio
    Posts
    2,703
    Quote Originally Posted by mustang5x0 View Post
    Well i'll begin with water temp was 80 degree's ,no mod's brand new prop and wear ring OEMfresh oil synthetic04 RXP 215 hp i hope this helps foggy cause i'm stuck to why i'm not getting more out of it i had it on the computer and of total drive time i had 7400 rpm at 2% of drive time when i goose it all the time there were no faults showing on the computer
    If you have BRP synthetic oil in the engine, that will cause the clutches to slip. You need to run BRP mineral oil... Ron
    Last edited by King_Of_Fun; 07-21-2008 at 12:36 PM.

  5. #5

    Join Date
    May 2008
    Location
    South Eastern Michigan
    Posts
    198
    Synthetic oil

    Is this the one that has ~100 hours on it or something? I believe someone said do a compression test. Simple thing to do, the vacum/pressure guage with a fitting on the end the same size as a spark plug is about $20-$30. You crank the motor and watch the guage (but you have to disconnect something so that there's no spark/fuel... don't know what it is on a Sea-Doo).

    Did anybody say to check the "slip moment" or whatever it's called of the supercharger? There a procedure in the How-To section I belive. Actually, there's an entire thread about "loosing RPMS" and how to resolve... I'll see if I can find it.

    -=Mike G.

  6. #6

    Join Date
    May 2008
    Location
    South Eastern Michigan
    Posts
    198

  7. #7
    Focker Foggy's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Olathe KS
    Posts
    672
    Get that synthetic oil out asap.
    Put in mineral oil BRP oem 10w40 is best choice for now.
    Change the filter too..
    Then see how it runs.

  8. #8

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,677
    +1
    24
    MUSTANG CALL YOU DEALER AND CHECK TO SEE IF THE KNOCK SENSOR UPDATE HASBEEN DONE I BET NOT TODD

  9. #9
    Banned User
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ft.Lauderdale
    Posts
    3,237
    When you say brand new impeller, what pitch?

  10. #10
    RXP in upper Michigan flnsx's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    70
    When the dealer hooks it up to the computer doesn’t automatically update the ECU with all current updates (such as the knock sensor update)?

    When was that update issued?

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Still chasing RPM loss!!!!
    By GPHOTROD in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 11
    Last Post: 08-14-2007, 09:20 PM
  2. Still Chasing RPM loss
    By GPHOTROD in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 1
    Last Post: 08-14-2007, 06:46 AM
  3. Still Chasing RPM loss
    By GPHOTROD in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 1
    Last Post: 08-13-2007, 07:59 PM
  4. RXT speed/rpm loss... FOUND IT... but...
    By Shibby1485 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 14
    Last Post: 04-19-2006, 11:08 AM
  5. Jerry - Loss of rpm - loss of speed
    By RXPDAVID in forum 4-Tec Performance
    Replies: 5
    Last Post: 06-13-2005, 03:47 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •