Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Wearring Problems

    hello,
    i had noise and cavitacion on the right engine off my speedster 200 on his first 10 hours , so we checked the calibration off the engine with the pump and it was perfect so we changed the carbon ring system and lubricated it a lot and ok the noise was nearly gone.
    also we installed a new wearring and now the strange thing was that again the new wearring was eaten up and ejected stuff out off the pump at 2000 rpm on land with the landyard conected i have the 15/20R on both sides and only it happens on the right engine. so what more should i check

    i have this thread also in the boatforum, but being a general problem i considered posting it here also

    thanks for any input
    ciao jim


  2. #2
    King_Of_Fun's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Catawba Island, Ohio
    Posts
    2,703
    If your impeller chewed up a new wear ring, the impeller could have bent blades, the impeller shaft could be bent or the bearings could be going in that pump... Ron

  3. #3
    ok thanks king
    only 10 h on it so i guess that leaves me the impeller or shaft bent.

    thanks!!!!!

    ciao jim

  4. #4
    Moderator Snoman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    South Chicagoland
    Posts
    14,688
    +1
    846
    Quote Originally Posted by King_Of_Fun View Post
    If your impeller chewed up a new wear ring, the impeller could have bent blades, the impeller shaft could be bent or the bearings could be going in that pump... Ron

  5. #5
    Vern's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grand Haven, MI
    Posts
    3,594
    +1
    128
    Could also be very poor motor alignment from the factory ...

  6. #6
    at the end the noise was from the carbon ring against the steel ring, now lubricated and new steel ring resolved the noise i had at 2-3000 rpm. the stuf ejected were white pieces of the new wearring although the engine is super centered, but today i tested it anyway and cavitacion was gone seems it took air trough the carbon seal to.
    perhaps the 15-20R needs a bit more space than the orriginal one and cleaned out a bit the wearring

    ciao jim

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Strange wearring problems
    By richrxp in forum 4-Tec Performance
    Replies: 22
    Last Post: 11-18-2010, 08:01 PM
  2. Wearring Problems
    By jimjim in forum Sea Doo Sport Boats
    Replies: 5
    Last Post: 08-12-2008, 04:15 PM
  3. Wearring Problems
    By jimjim in forum Sea Doo Sport Boats
    Replies: 0
    Last Post: 08-11-2008, 04:19 PM
  4. Wearring Problems
    By jimjim in forum Sea Doo Sport Boats
    Replies: 0
    Last Post: 08-11-2008, 04:12 PM
  5. Odd Wear Ring Problem
    By 1 FAST VE in forum 4-Tec Performance
    Replies: 33
    Last Post: 03-28-2006, 03:41 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •