Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Old Ski Insanity w/rpm500's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Crystal River Fl
    Posts
    2,208

    Bearing noise whirr/whine under load

    well had the wr500 out sunday evening..engine started fine, ran quiet.. ran about an hour with 40 to 1 premix .. A noise started to develope under load.. starts around 2000 and never quits..this doesn't sound like a pump sort of noise .. meaning the sound doesn't changes while in or out of water..(I checked impeller clearance,its fine )... IMT,As a possible test pull the pump and run it, then slide the engine forward to take out the intermediate shaft,rebolt, then run... ( I am crossing fingers, its not a main bearing)

    the noise sounds like a whine/whir that you would hear when an alternater bearing is going bad , the sound level consistantly rise's and falls with rpm ..

    I did hear a tick kind of noise, while letting off throttle quickly,especially when i back slide the tail to submarine the hull (its a wr500 thing) It(the tick noise) may be there when I accelerate, but I cant hear it over the t/d water box...

    (ok....I've just convinced myself to pull the cover and check the flywheel and keyway first)

    .. Any thoughts ?? obsevations from past repairs? read thru search but no real luck on pinpointing an area... thanks..


  2. #2
    Old Ski Insanity w/rpm500's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Crystal River Fl
    Posts
    2,208
    Since a wr 500 motor is so easy to change (9 bolts,2 control cables, 2 fuel lines, 1 exhaust hose ,1 drain tube,2 battery cable's, and 2 electical connections) ,I pulled out the suspected bad one and installed a pre built motor.. It's quiet now.. tore the bad one down and it has a bad crank bearing... I'm just glad to have found this so easly...

  3. #3
    jdog800's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Alexandria L.A.
    Posts
    812
    The tick sound is prob deto. You may have a crank bearing starting to go and if the rods are gaining slack then you will start to experience detonation.
    I wouldnt ride it until you find the prob. JMO

  4. #4
    jdog800's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Alexandria L.A.
    Posts
    812
    mabey i should read the whole post before answering that........well at least you found it.....and my guess was right

  5. #5
    Old Ski Insanity w/rpm500's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Crystal River Fl
    Posts
    2,208
    the tick was a one time click, like a flywheel shifting makes .. there were no signs of detonation when i pulled the head , in fact it looked too good ,wetter than needed .. flame path looked nice but too dark... it's tore down and waiting for a good time to rebuild it.. thanks for the reply!!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2005 RXT Whining noise under load
    By Stevens07rxt in forum 4-Tec Performance
    Replies: 27
    Last Post: 08-19-2015, 05:26 PM
  2. slt 780 Whines before take off under load
    By cratz in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 22
    Last Post: 05-05-2015, 09:01 PM
  3. 2002 Virage - low RPM under load - HELP !!
    By sklinicki in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 19
    Last Post: 06-15-2009, 08:00 PM
  4. Polaris collapsing under load
    By fighter10 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 23
    Last Post: 05-15-2009, 08:20 AM
  5. 1998 1100 STX trouble under load
    By johng87 in forum Kawasaki How To & FAQs
    Replies: 4
    Last Post: 10-08-2007, 03:57 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •